Spanje is een top vakantieland, met veel mogelijkheden en voor ieder wat wils. Van mooie bergen, ruwe binnenlanden, zonnige eilanden en prachtige stranden.

De Spaanse stranden

Het Spaanse vasteland heeft veel prachtige stranden en worden onderverdeeld in de volgende gebieden, Costa Brava, Costa Blanca, Costa Dorada en Costa del Sol.

Een mix van pittoreske dorpjes en levendige badplaatsen zoals Blanes en Lloret de Mar: je vindt het in de meest noordelijke Costa van Spanje. De grillige kustlijn met ruige rotspartijen en intieme baaien zorgen ervoor dat deze Costa ook wel de Spaanse ‘woeste kust’ wordt genoemd.  

Met meer dan 200 kilometer aan strand langs een kristalheldere zee wordt de Costa Dorada niet voor niets de ‘Gouden Costa’ genoemd. In de populaire badplaats Salou vind je talloze discotheken waar je tot in de vroege uurtjes kan dansen. Een waar paradijs voor degene die wel van een feestje houdt

Net als alle andere Spaanse Costa’s heeft de Costa Blanca een prachtige kust. Maar wist je dat er in het binnenland ook schitterende landschappen te bewonderen zijn? Trek vooral het binnenland dus in en geniet van de glooiende heuvels, de geur van fruitbomen, prachtig uitgestrekte wijnvelden en natuurlijk de indrukwekkende amandelbomen vol met bloesem.

Nergens in Spanje duurt het zomerseizoen zo lang als aan deze zonovergoten Spaanse zuidkust. Dat heeft geresulteerd in een groot aantal drukke badplaatsen, waarvan Marbella ongetwijfeld de meest bekende is. En of je nu een liefhebber bent van cultuur, natuur of het strand, voor iedereen zijn er volop mogelijkheden! Van historische steden als Malaga en Granada tot levendige badplaatsen als Torremolinos en Fuengirola: je vindt het allemaal in de Costa del Sol.

De Spaanse eilanden

Spanje heeft veel te beiden op het gebied van vakantie eilanden. De bekendste zijn natuurlijk, Ibiza, Mallorca, Grand Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura.

Het warme klimaat, het heerlijke eten en de vriendelijke mensen maken van Spanje een populair vakantieland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de historische steden en de uitgestrekte stranden. Het beste van dit alles vind je op de Spaanse eilanden. Aan de ene kant van het vaste land liggen de Balearen in de Middellandse Zee. Met bekende eilanden als Ibiza en Mallorca. Aan de andere kant, in de Atlantische Oceaan, liggen de Canarische Eilanden. Hier zijn eilanden als Tenerife en Gran Canaria vooral geliefd als winterzonbestemming.

Klimaat in Spanje

Het klimaat in Spanje is zeer divers, mede omdat Spanje zoveel bergketens heeft en omringd is door water. Officieel zijn er vijf verschillende klimaten in Spanje. Het Continentale klimaat, dit klimaat overheerst in het midden van Spanje. Dit klimaat staat voor warme lentes en zomers, een vochtige herfst en koude winters met een harde wind.

Het oceaan klimaat, dit klimaat heerst in het noordwesten van Spanje. Dit klimaat staat voor mild, eigenlijk het hele jaar door. Dit gedeelte in Spanje is ook erg groen. De temperaturen zijn namelijk niet heel erg extreem zoals in de rest van Spanje. Redelijk warme zomers, milde winters en over alle seizoenen door eigenlijk regelmatig regen. Aan de gehele oostkust heerst een mediterraan klimaat. Dit klimaat is zeer geschikt voor overwinteraars. Zeer milde winters, soms niet kouder dan 10 graden. Warme zomers en het regent weinig het hele jaar.

Verder heeft Spanje nog het bergklimaat en een steppe klimaat. Het bergklimaat komt voor in de Pyreneeën en het steppe klimaat in een deel van de oostkust ter hoogte van Alicante.